Prodej vily, Staré Hamry, 878 m2

Staré Hamry

4 900 000 Kč /za nemovitost HYPOTÉKA od 23 352 Kč /za měsíc
Doporučené firmy v Starých Hamrech

Informace k domu

Po pravé straně kostela sv. Jindřicha stojí budova, o níž málo kdo ví, že je to první škola na Starých Hamrech. Děti mohly od r. 1840 chodit do školy na Borové, ale vzdálenost 20 km byla pro ně nepřekonatelnou vzdáleností a to pro více než 300 Starohamerských dětí školou povinných.

Díky aktivitám arcikněze Jana Koziara, bylo v roce 1863 započato dílo a 15. listopadu 1865 se začalo vyučovat . Byly zde zřízeny 2 učebny a byt pro učitele. První učitel byl Karel Brumovský a jeho potomci po tři generace vedli školu až do roku 1937.

Jedním z oblíbených učitelů této školy byl od r. 1925 Jan Kabelka a od r. 1928 i jeho novomanželka Marie. Oba společně na Hamrech žili až do nachlazení Marie, které si přivezla z červencového Sokolského sletu r. 1938. V srpnu umírá a zanechává po sobě děti Pavlu a Lubomíra. Učiteli, vlastenci a nadporučíkovi Československé armády se zhroutil svět. Nechal z úspor postavit v rohu hřbitova nádherný pomník z mramoru, který je na dohled školy. Byl vedoucím místní odbojové skupiny Obrany národa. Někdo jej zradil a v dubnu 1941 si jej rovnou od katedry odvedlo gestapo. V červenci 1942 Jan Kabelka díky výslechům a podlomenému zdraví umírá. Gestapo z něj nic nedostalo!!! Roku 1945 byl vyznamenán in memoriam Československým válečným křížem.

Poslední vlak z Frýdlantu n.O. do Bílé vyjel Masarykovým údolím dne 10.1.1965. Měl nápis: and #34;už je to tak,vezeme do Bílé poslední vlak and #34;. Následně byla vodní nádrž Šance v roce 1969 zaplavena a škola se přestěhovala do hotelu Horal. Dnes již opět hotel Čertův hrádek.

Možná si říkáte, proč místo popisu budovy, vám zde píši historii této školy? Je to proto, že jsem vystudoval lesnické učiliště v Bílé, považuji se za Beskydského patriota a byl bych velice šťastný, pokud by školu koupil někdo, kdo by ponechal aspoň jednu třídu jako muzeum tohoto kraje a předal tím dědictví našim dětem v podobě zachovaných historických předmětů té doby.


Máte-li zájem o sdělení ceny a zaslání podkladů , vyplňte prosím níže uvedený formulář.

Parametry domu

Cena
4 900 000 Kč /za nemovitost Spočítat hypotéku
Aktualizováno
1. 2. 2024
Adresa
Staré Hamry
ID
200/3133
Stavba
Smíšená
Stav objektu
Před rekonstrukcí
Plocha užitná
878 m2
Typ objektu
Patrový
Podlahová plocha
878 m2
Plocha nemovitosti
121 m2

Kontaktovat makléře

Máte zájem o tento dům?

Tímto, v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, v platném znění, prohlašuji, že mi je alespoň 16 let a uděluji tak svůj souhlas se zpracováním zadaných údajů (jméno, telefon, e-mail, ip adresa) společnosti B3 Technology, s.r.o., IČ: 07330600, se sídlem Novostavby 126/23, 435 11 Lom (správce dat), za účelem předání dotazu z tohoto formuláře Vámi vybranému inzerentovi a zpětného kontaktování mé osoby. Osobní údaje bude správce zpracovávat manuálně i automaticky přímo prostřednictvím svých zaměstnanců. Informace předané tímto formulářem budou uloženy v databázi správce maximálně po dobu 10 let. Odvolání souhlasu s uložením a zpracováním poskytnutých dat lze e-mailem na info@bydlisnami.cz. V případě podezření na neoprávněné použití Vámi poskytnutých údajů máte právo předat podnět k šetření Úřadu pro ochranu osobních údajů. Více informací
Chystáte se prodat nemovitost?
Pomůžeme Vám!

Inzerát si prohlédlo 12 lidí

Prodejce

Michal Poloha

Michal Poloha

Hlídací pes

Chcete dostávat emailem podobné nabídky prodeje vil v Starých Hamrech?

Podobné nemovitosti