Na co se zaměřit při výběru nové matrace

Kvalitní a plnohodnotný spánek dodává našemu tělu tolik potřebnou energii do nového dne. Spánek na nekvalitní matraci tělu ale spíše ubližuje. Výběr té správné matrace může být docela věda. V potaz musíte brát hned několik důležitých faktorů. Kterých?

Tvrdost a materiál matrace

Tvrdost se u matrací uvádí běžně v rozsahu 1 -7 od nejměkčí po nejtvrdší. Správná matrace by vás měla doslova obejmout, je tak důležité sledovat i její tvrdost. Nejměkčí matrace ocení starší osoby a lidé trpící na bolesti kloubů. Vyrábějí se z paměťové pěny, latexu nebo studené pěny.

Nejvíce oblíbené jsou středně tvrdé matrace, které jsou schopny optimálně udržet páteř v rovině. Vyrábějí se z paměťové, latexové, sendvičové nebo pěnové pěny. Některé i z přírodních materiálů, ke kterým patří bio – ručně šité matrace. Tvrdší matrace mají vyšší tuhost, jsou lépe prodyšné a hodí se pro alergiky. Nejtvrdší matrace jsou určeny pro osoby s vyšší váhou.

Nebojte se pořídit si levné matrace

Levné matrace jsou stejně kvalitní jako ty dražší. Proto se podle ceny nemusíte vůbec orientovat. Naopak se zaměřte na již zmíněnou tvrdost a materiál, ale zajímat by vás měly i jiné vlastnosti. Kvalitní matrace by se měla přizpůsobit vašemu tělu a poskytnout mu dokonalou oporu. Při výběru nové matrace tak sledujte také její elasticitu a počet bodových zón – zón tvrdosti.

Například ramena a paty totiž potřebují měkčí zónu, aby se neotlačila. Zato záda naopak potřebují tvrdší podklad. Ta by se při ležení na boku neměla nikam propadávat – měla by být ve vodorovné poloze. Při ležení na zádech by pak měla mít přirozeně vytvarované S.

Do manželské postele jedině matrace 1+1

Co se týče manželské postele, nikdy se nedoporučuje jedna velká společná matrace. Pro partnery je vždy lepší vybrat dvě matrace se stejnými rozměry. Každý má totiž odlišnou váhu a jiné požadavky na tvrdost matrace. Takzvané partnerské matrace mají stejné rozměry, ale odlišnou – dvojí tuhost. Nejčastěji se nabízejí v akci matrace 1+1. Díky tomu bude mít každý z partnerů své pohodlí a už se nikdy nestane, že se probudíte pokaždé, když se partner otočí na druhý bok.

Rozdíl mezi dobrým a špatným spánkem poznáte hned po první noci na nové matraci. Užijte si to.

Komentáře

Komentáře