Jak vybrat ta správná okna?

Výběr oken je trochu oříšek. Nejdříve přemýšlíte o materiálu, pak nad barvou, dále nad tím, od koho si vůbec necháte okna zhotovit. Pak nahlédnete do katalogů a zjistíte, že absolutně nemáte tušení, co znamenají ty zkratky Ug, Uf a Uw. Takže jak se s výběrem vypořádat?

V první řadě se určitě zamyslete nad materiálem. Hliník je dražší, ale odolnější a moderně vypadá především v industriálně zařízených domech. Dřevo je skvělé na pohled, nicméně musíte se o něj starat. Proto u většiny zákazníků na celé čáře vyhrávají plastová okna. Výborně. Jenže materiál je zřejmě to nejjednodušší rozhodnutí.

Ne všechna plastová okna jsou stejná

Obecně lze říci, že plastová okna jsou nejlevnější, přitom mají vynikající izolační vlastnosti. Nevyžadují skoro žádnou péči a dají se přizpůsobit snad každému typu budovy. Na druhou stranu se nehodí pro luxusní rezidence a nejsou použitelná pro zasklívání velkých formátů oken. Do historického objektu či roubenky si je asi také neosadíte.

Každopádně kvalita plastových oken a možnosti provedení hodně záleží na tom, u koho si je necháte zpracovat. Výběr firmy je určitě nejdůležitější volba.

Najděte si firmu z okolí

Zřejmě budete chtít okna od nějaké firmy z okolí, abyste se na ně mohli přijít podívat. Nejlépe takovou firmu vypátráte na internetu. Když do vyhledávače zadáte například plastová okna Brno, vyjede vám seznam brněnských firem. Je jich dost, vybrat tu jedinou také nebude snadné. Můžete se však orientovat dle ceny a možností přizpůsobení oken.

Úplně nejlepší je vybrat si prodejce a za ním se stavit na pobočku. Na vlastní oči uvidíte, jak vypadají jednotlivé barvy a dekory, papírový či elektronický katalog často zkresluje. Mnozí výrobci mají své showroomy, v Brně – Komárově ho má třeba pobočka PRAMOS.

Zeptejte se odborníků

A když už se přijdete podívat, na všechno se poptejte. Odborník vám pomůže zvolit nejlépe. Navrhne, kde by bylo dobré umístit trojsklo a kde stačí dvojsklo, jaký zvolit profil. Zohlední přitom způsob topení, klimatické podmínky i orientaci fasády. Pomůže vybrat i okna tlumící hluk či odolná vůči násilnému vniknutí a zpracuje vám kalkulaci na míru.

Ušetříte spoustu času, nebudete se sami muset proplétat řadou informací, navíc získáte řešení vhodné doopravdy přímo pro vás.

Komentáře

Komentáře