Jaké druhy tepelných čerpadel existují?

Současný trh s tepelnými čerpadly je rozmanitý, co se značek a modelů týče. Pokud tedy vybíráte řešení přímo pro novostavbu, je nezbytné zohlednit i to, co vám nabízí okolí. Vstupním médiem, z něhož tepelné čerpadlo získává teplo, může být země, voda a vzduch.

Velice žádaná jsou následující tepelná čerpadla pro rodinné domy:

  • země – voda,
  • voda – voda,
  • vzduch – voda,
  • vzduch – vzduch.

Tepelné čerpadlo země – voda

Jedná se o geotermální tepelná čerpadla, která využívají tepelnou energii z půdy. Poté přenáší teplo do vodního okruhu budovy. Tepelné čerpadlo země – voda se vyznačuje zejména stabilním výkonem, protože půda má vyšší teplotní stabilitu. Počítejte však s tím, že instalace takového zařízení je náročnější na finance, neboť náklady na geologické práce jsou vysoké.

Tepelné čerpadlo voda – voda

I tepelná čerpadla voda – voda jsou geotermální, nicméně vstupním médiem je v tomto případě voda (nádrž s vodou či spodní voda). Pokud tepelné čerpadlo získává teplo ze spodní vody, máte vyhráno, protože se jedná o nejúčinnější a nejstabilnější řešení. Spodní voda totiž není vůbec náchylná na teplotu a výkyvy jsou opravdu minimální. Systém se používá i na tepelná čerpadla pro průmysl, nicméně ne všude jsou podmínky optimální.

Tepelné čerpadlo vzduch – voda

Jak už samotný název napovídá, energie je čerpána z okolního vzduchu. Současná zařízení jsou už natolik sofistikovaná, že jejich výkon je perfektní i při venkovní teplotě do -20 °C. Instalace těchto přístrojů je jednodušší a levnější, a proto jsou nejoblíbenější.

Tepelné čerpadlo vzduch – vzduch

Poslední skupinu tvoří tepelná čerpadla, která nejsou napojena na vodní okruh nemovitosti. Tepelné čerpadlo je spojeno s jednou či několika vnitřními jednotkami, v nichž probíhá kondenzace a přenášení tepla přímo do vzduchu.

Jedním ze specialistů v oblasti tepelných čerpadel je MasterTherm. Nabídne vám vhodné řešení i pro vaši nemovitost.

Komentáře

Komentáře