Kupujete pozemek? Ověřte si, že jste promysleli vše podstatné

Kupování pozemku není jako, když jdete nakupovat do supermarketu. Než se doberete k samotné výstavbě domu, je třeba zvážit spoustu důležitých kroků. Co nepodcenit?

Zaměřte se na lokalitu, velikost, tvar a inženýrské sítě pozemku

Než začnete vybírat pozemek pro váš nový domov, měli byste se zamyslet nad lokalitou. Láká vás venkov, město nebo zlatá střední cesta a chcete být poblíž většího města? Ujasněte si priority, prověřte občanskou vybavenost a až pak se pusťte do hledání vyhovující parcely.

Záleží na tom, jestli toužíte po rozlehlé zahradě nebo si vystačíte s terasou. Na nový rodinný dům budete potřebovat pozemek s plochou alespoň 600 m². Pokud toužíte po větším bydlení a dostatku prostoru kolem domu, ideální bude plocha 700–800 m². Nejvýhodnější je obdélníkový tvar s poměrem stran 2:3. Užší parcely mohou omezovat vaše dispoziční řešení. Pokud toužíte po svahovitém pozemku a atypické stavbě, připravte si více peněz na realizaci. Nepodceňte také zdánlivé maličkosti, jako je přístup na pozemek. Může totiž vést přes soukromou parcelu, tak ať zbytečně neřešíte další komplikace.

Už pokukujete po konkrétním pozemku? Ještě než vás uchvátí krásné okolí, myslete i na dostupnost inženýrských sítí. Bez přípojky elektřiny, plynu, kanalizace a telekomunikačních sítí to nepůjde. Pokud infrastruktura chybí a vy se vyhlídnutého místa nechcete vzdát, nemusíte. Počítejte ale s vyšší investicí. Nejvíc si připlatíte za elektrickou síť a za vodu. Pokud město nebo obec nemá veřejný vodovod, budete muset vybudovat studnu. Plyn můžete nahradit i jinak a kanalizaci lze vyřešit žumpou, případně čističkou odpadních vod.

Zajímejte se, co je kolem vás, ale i pod zemí

Měli byste nahlédnout také pod zem, respektive – prověřte si podloží. Pokud bude skalnaté, budete muset sáhnout hluboko do peněženky. Problémy může způsobit i vysoká hladina spodní vody. A jak to vlastně zjistit? Nemusíte hned platit za geologický průzkum, někdy se stačí zeptat sousedů.

Už si představujete, jak vstanete, začnete den snídání na terase a příjemně vás probudí ranní slunce? Orientace na světové strany je důležitá. V ideálním případě vede přístupová komunikace na severní stranu a do většiny obytných místností či na terasu tak pravidelně zavítá sluníčko. Na severní stranu proto umisťujte vchod do domu, garáž nebo komoru.

Nezáleží na tom, jestli chcete dům v Praze, na předměstí nebo na samotě u lesa. Před samotnou koupí prověřte i ten nejmenší detail.

Autor: Pavla Melenová

Komentáře

Komentáře