Květiny do interiéru, které čistí vzduch

Každý z nás si vybavuje útulný domov trochu jinak a odlišně. Zatímco některým stačí pěkný nábytek, jiní si nedovedou útulný domov představit bez květin. Ať už vlastníte pár květin, jiní mají doma malou botanickou zahradu. Květiny ovšem nemusí být jenom pěkná dekorace, ale můžeme z nich mít i nějaký užitek.

Věděli jste, že některé rostliny umějí čistit vzduch od škodlivých látek a vytvářet nám tak lepší prostředí k životu? V době, kdy většina populace bydlí ve městech v panelákových bytech, se tato informace jistě hodí. Každý den žijeme ve znečištěném prostředí, a proto je vhodné svůj domov vybavit rostlinami, které nám pomáhají vzduch čistit a vytvořit si tak čistější prostor alespoň u nás doma.

Mezi rostliny, které dokážou čistit vzduch patří například Lopatkovec. Stálezelená rostlina, která kvete čistě bíle a má tvar květu podobný gerbeře. Díky tomu, že je nenáročný na pěstování a na péči, má lopatkovec doma docela dost lidí. Lopatkovec snadno roste a kvete nejen v létě, ale při správné péči a zálivce může kvést prakticky celý rok, a to i v zimě. Obvykle vykvete jen jeden květ, ale jako odměnu za dobrou péči lopatkovec může odměnit svého majitele i několika květy najednou. Je vhodný i pro začínající pěstitele, protože je opravdu nenáročný. Stačí mu stinné místo a občasná zálivka, o kterou si lopatkovec sám řekne mírně svěšenými listy. Kromě toho dokáže čistit vzduch od benzenu, formaldehydu a dalších toxických látek.

Další rostlina, která je skvělá na čištění vzduchu v našich domovech, ale i ke kosmetickým účelům je Aloe Vera. Aloe se v létě nebojte vystavit na parapet, protože jí nevadí přímé slunce. Oproti tomu v zimě snese klidně i chladnější stanoviště a pro přežití jí stačí teploty kolem 5- 10 °C. Čistí vzduch od různých patogenů a toxinů a navíc má i mnoho dalších využití. Skvěle se vám osvědčí při poštípání hmyzem nebo při urychlení hojení drobných ran. Některé ženy jí přidávají do masek na pleť či na vlasy. Aloe je prostě všestranná rostlina a stojí za uvážení, jestli právě ji nechcete mít doma.

Dracéna je další rostlina, která výborně čistí vzduch. Dracén existuje přes 40 druhů, které se liší vzhledem, velikostí i výškou, takže si svou dracénu vybere každý. Potřebuje ke spokojenému růstu světlé stanoviště a teplotu nad 18 °C. Ze vzduchu odstraňuje, kromě dalších toxinů, xylen a trychlorethylen. Majitelé psích a kočičích miláčků ale pozor! Pro domácí zvířata může být dracéna nebezpečná, je pro ně totiž toxická.

Dáváte přednost čistě okrasným květinám v domácnosti, nebo upřednostňujete květiny, které nám jsou nějakým způsobem užitečné? Anebo jste typ, který rostliny doma nechce vůbec?

Komentáře

Komentáře