Druhy podlah se svými výhodami i nevýhodami

Ať už plánujete rekonstrukci bydlení, nebo si vybíráte nový domov, je dobré znát základní parametry u jednotlivých druhů podlah. V článku se zaměříme na hojně používané varianty, jako jsou dřevěné, laminátové a PVC podlahy. Jaká varianta se bude nejvíce hodit právě do vašeho bytu či domu?

Dřevěné podlahy

Krása přírodního materiálu je jedním z důvodů, proč se dřevěné podlahy i přes dnešní pestrý výběr umělých materiálů stále drží na vysokých příčkách oblíbenosti. Jejich výhodami jsou pevnost, odolnost a dlouhá životnost při správné péči. Nenahraditelný je také specifický vzhled a příjemné vlastnosti na dotek a pro chození. Údržba je jednoduchá, jen si musíte dávat pozor na větší množství vody. Nevýhodami mohou být vyšší cena a nevhodnost pro kombinaci s podlahovým topením.

Plovoucí laminátová varianta

Dalším druhem jsou plovoucí laminátové podlahy. Ty se vyrábí ve vzhledech imitujících dřevo. Mají poměrně jednoduchou montáž a na výběr je z mnoha různých variant. Údržba je opět snadná, jen je potřeba dát si pozor, aby voda nezatekla pod jednotlivé lamely. Snesou střední zatížení a při kvalitní montáži nabídnou uspokojivě dlouhou životnost. Jejich výhodou je i nižší cena. Na druhou stranu je potřeba počítat s tím, že nejlevnější typy toho příliš nevydrží. Jde také o umělý materiál, který může působit studenějším dojmem a plně nenahradí hřejivé pravé dřevo.

Linoleum a další druhy PVC podlah

Další druh podlah je vyráběn z PVC. Výhodou je opět nižší cena. Vzhledově často imitující dřevo. Jde o skvělou variantu pro kombinaci s podlahovým topením. V případě dobrého podkladu je montáž PVC podlahy nepříliš komplikovanou záležitostí. Údržba je velmi jednoduchá a PVC podlahy snesou i vyšší zatížení. Jejich životnost je však v porovnání s dvěma výše uvedenými typy menší.

Než se rozhodnete pro daný druh podlahy, pečlivě zvažte všechny varianty a promyslete, zda půjde o nejlepší možnost pro konkrétní použití.

Komentáře

Komentáře