Objevte kouzlo přírodního bydlení

Zamilovali jste si stavby, které respektují přírodu? Ty, co se stanou součástí přírodního koloběhu po celou délku své životnosti i po ní? V čem tkví tajemství ekodomů?

Co to je přírodní stavba?

Jak název napovídá, je to dům, který bere ohled na naši planetu a s tím související ekologii. Použitý materiál se postupem času rozloží na humus, to platí v případě dřeva, nebo je možné ho použít opakovaně. To jsou zejména kameny. Určitě to nebude kupa odpadu, jež se nedá zrecyklovat.

Ekologie se stala trendem

Řada lidí čím dál více tíhne k návratu k přírodě. Proto se k ní chová ohleduplně v každém směru. Třídí odpad, upřednostňuje nákup v prodejnách bez obalů, používá alternativní zdroje vytápění. Bydlet v domě postaveném z betonu, železa, polystyrenu, plastových fólií a drátů je pro ně noční můrou.

Z čeho se přírodní dům skládá?

Věnuje se mu alternativní stavitelství, při němž nejsou použity výše jmenované stavební prvky. Z toho důvodu má taková stavba své kouzlo, neboť není možné vytvořit přesné pravé úhly a rovné hrany. Ke stavbě jsou využity výhradně přírodní materiály, jimiž jsou dřevo, hlína, kámen, konopí, ovčí vlna či celulóza. Též se bere v potaz maximální zhodnocení lokálních zdrojů.

Co se používá jako izolace?

Velmi se osvědčilo technické konopí, jež je plnohodnotnou náhradou běžně používaných kamenných či minerálních izolací. Díky tomu, že je 100% BIO, nebude dráždit dýchací ústrojí ani vaši pokožku.

Nebojte se hlíny

Hlína je staletími osvědčeným stavebním materiálem. Přírodní hliněné omítky zaručí zdravé klima v jednotlivých prostorách, neboť hlína na sebe váže značné množství vodní páry. Proto se v hliněných domcích můžete setkat s relativní vlhkostí 45-50 %. Podobný účel plní jílové panely, které navíc akumulují teplo, pohlcují pachy a mají pozitivní vliv na ionizaci.

Komentáře

Komentáře