Osvětlení zahrady – důležitá nezbytnost, nebo zbytečná investice?

Osvětlení na vašem pozemku může mít čistě praktický nebo jen estetický význam. Záleží na účelu svítidel, jejich typu a umístění. Určitě se shodnete na tom, že venkovní světlo je potřeba. Bez osvětlení u vchodových dveří a u cesty se žádný majitel domu neobejde. Jak je to ale s ostatními typy svítidel? Na to nám odpoví následující článek.

Základ je dobré umístění

Na svou zahradu můžete umístit celou řadu různých typů svítidel. Malá bodová osvětlení, velké lampy, nebo romantické elektrické lucerny. Na první pohled zbytečné se možná zdá osvětlení květináčů, jezírek či pítek pro ptáky. Jejich význam ale nespočívá jen v okrase vašeho dvorku. Nasvícené velké květináče se dají dobře využít jako zdroj osvětlení cest a chodníků. Stačí květináč umístit na okraj cesty a máte příjemnou dekoraci i užitečný zdroj světla. Stejně tak je možné využít i svítidla u ptačích pítek, která na zahradě mimochodem vypadají velice vkusně. Nejen, že uděláte dobrý skutek a posvítíte těmto opeřencům na zdroj vody, ale zároveň získáte světlo pro část plochy u domu, které může zabránit zranění. Velmi dobře může vypadat také osvícené venkovní posezení, zvolíte-li vhodný typ lampy. Fantazii se meze nekladou. Vaše zahrada bude bezpečnější a díky vkusným svítidlům docílíte stylového vzhledu.

Druhy venkovních svítidel

Čím dál tím více lidí si pořizuje na své zahrady solární svítidla. Jedná se o moderní druh osvětlení, který se těší oblibě zejména pro jeho šetrnost k životnímu prostředí a energetickou výhodnost. Solární svítidla totiž čerpají energii ze slunečního záření, takže ačkoliv mohou být dražší, z dlouhodobějšího hlediska se jedná o výhodnou návratnou investici.

Trochu staromódnější, ale pořád velmi praktické je osvětlení se zápichem do trávy. Výhodami tohoto typu jsou nízká počáteční investice a jednoduchá instalace. Dalšími často využívanými druhy jsou pak sloupková svítidla či závěsné osvětlení, které jednoduše pověsíte na větev vzrostlejšího stromu.

Komentáře

Komentáře