Postavit komín svépomocí? Jde to!

Komín býval běžnou součástí našich domovů, dneska se na každém domě nacházet nemusí. Záleží na tom, jak a čím topíte. Kdo chce topit pomocí krbových kamen a vložek komín ale potřebuje, kdo ho nemá, ten si ho musí postavit. Jak?

Zdroj: HAAS + SOHN

Stavba komína má svá pravidla

Možná přemýšlíte, jak na to. Postavit komín může být složité i jednoduché, záleží na tom, jaký typ si vyberete. V každém případě je důležité vědět, že to zvládnete i svépomocí, jen musíte dodržet určitá pravidla. Odměnou vám pak mohou být krbová kamna, například ta od https://www.haassohn-rukov.cz/.

Betonový základ – ano nebo ne?

Někdo by řekl, že bez betonového základu se žádný komín neobejde, není to ale tak docela pravda. Nerezové komíny zděný základ nepotřebují, pokud ale dáváte přednost klasickému zděnému komínu, pak se bez něj ale neobejdete. Pro komín s jedním průduchem si vystačíte se základem o rozměru 50×50 cm, pro dva průduchy už potřebujete 50×100 cm.

Víte, že založení komína musí být naprosto rovné? Komín je vysoká stavba, jednotlivé tvarovky tak na sebe musí přesně zapadnout. První komínovou tvárnici proto postavte na vybetonovaný sokl.

Zdroj: HAAS + SOHN

Jaký typ si vyberete?

Zděné komíny jsou nejčastějším řešením, vložky pro odvod spalin se vyrábí z keramiky, která odolá i vysokým teplotám, poskytne ochranu před vyhořením a hodí se i pro mokrý provoz. Jejich životnost je opravdu dlouhá, jen vás čeká maličko víc práce, než když vsadíte na nerezový systém. Ten je odolný jak vůči vodě, tak vůči vyhoření, dají se s nimi vytvořit i složitější tvary spalinových cest. Nevyžadují zděný základ a hodí se i pro dodatečnou stavbu, jejich životnost je ale o kratší než u těch keramických.

Kam dáte odvětrávací mřížku?

Ta je důležitou součástí komína, je ale třeba jí vybrat správné místo. Pozor, abyste ji nedali tam, kde pak bude stát nábytek nebo jiné stínění. Kromě odvětrávací mřížky myslete i na dvířka a kouřovod.

Jaká by měla být výška komína?

Účinná výška komínu se počítá od kouřovodu, ke kterému je připojený spotřebič, až po ústí komínu na tuhá paliva. Minimem je 5 metrů, pokud ale výpočet prokáže, že si spotřebič vystačí i s nižší výškou a doložíte to kominíkovi, může být komín i kratší.

Nezapomeňte na revizi

Jakmile komín postavíte nebo zrekonstruujete, podrobte ho revizi. Bez ní se žádný komín používat nesmí.

Víte, že nejlepší je komunikovat s revizním technikem už během stavby komína? Můžete se tak vyhnout mnoha nepříjemnostem.

Komentáře

Komentáře