Rakouská dálniční známka 2024: Kam s dětmi na dovolenou, kde ji budete potřebovat?

Plánujete rodinnou dovolenou v Rakousku a přemýšlíte, kam vyrazit s dětmi? Rakousko nabízí nespočet zajímavých destinací, které jsou ideální pro rodiny s dětmi. Aby byla vaše cesta pohodlná a bezproblémová, je důležité mít platnou rakouská dálniční známka. Tento článek vám poskytne informace o cenách dálničních známek pro automobily, tipy na rodinné výlety a informace o úsecích, kde budete potřebovat dálniční známku.

Ceny dálničních známek pro automobily

Pro cestování po rakouských dálnicích a rychlostních silnicích budete potřebovat dálniční známku. Ceny rakouská dálniční známka pro automobily jsou následující:

  • 1 Denní známka: EUR 15.60
  • 10 Denní známka: EUR 18.50
  • 2 Měsíční známka: EUR 39.90
  • Roční známka: EUR 111.40

Tyto ceny se mohou mírně lišit v závislosti na aktuálních směnných kurzech a případných poplatcích.

Kde zakoupit dálniční známku?

Rakouskou dálniční známku, můžete zakoupit na několika místech. Fyzicky ji pořídíte na čerpacích stanicích, které se nacházejí nejen po celém Rakousku, ale také v blízkosti hranic v sousedních zemích, včetně České republiky. Kromě benzínových pump je k dispozici také v trafikách, automotoklubech a dalších prodejních místech. Pokud preferujete klasickou papírovou nálepku, můžete ji snadno zakoupit na více než 6 000 prodejních místech po celé zemi. Na některých čerpacích stanicích je možné zakoupit i digitální variantu.

Pro ty, kdo dávají přednost pohodlnému online nákupu, je nejlepší volbou portál https://atvignette.at/cs/. Tento portál nabízí stránky v češtině a platbu je možné provést pohodlně platební kartou. Při nákupu digitální známky je však třeba mít na paměti, že dvouměsíční a roční známka začíná platit až 18. den od nákupu, pokud ji zakoupíte jako spotřebitel. Pokud však známku zakoupíte jako podnikatel, platí ihned.

Výhody zakoupení rakouské dálniční známky

Dálniční známka Rakousko přináší rodině několik výhod:

  1. Pohodlné cestování: S dálniční známkou můžete využívat rakouské dálnice a rychlostní silnice bez nutnosti zastavovat na mýtných branách, což výrazně usnadňuje a zrychluje cestování.
  2. Širší výběr destinací: Díky dálniční známce máte přístup k více turistickým destinacím a atrakcím, které jsou často dostupné právě po dálnicích.
  3. Bezpečnost: Rakouské dálnice jsou dobře udržované a poskytují bezpečnější a plynulejší jízdu ve srovnání s některými místními silnicemi.
  4. Ekologický přínos: Zakoupením dálniční známky přispíváte k ochraně životního prostředí, protože část výnosů z prodeje je věnována na výsadbu stromů.

Tipy na rodinné výlety po Rakousku

Rakousko nabízí mnoho zajímavých míst, která jsou ideální pro rodiny s dětmi. Zde jsou některé z nejlepších tipů na rodinné výlety:

  1. Zábavní park Familypark

Familypark je největší zábavní park v Rakousku, nachází se v Burgenlandu. Park nabízí mnoho atrakcí pro děti všech věkových kategorií, včetně horských drah, vodních atrakcí a různých herních zón. Je to ideální místo pro celodenní rodinný výlet. Cestou do Familyparku budete potřebovat rakouskou dálniční známku, pokud pojedete po dálnici A2 nebo A3.

  1. Zoo Schönbrunn

Zoo Schönbrunn ve Vídni je jednou z nejstarších a nejznámějších zoo na světě. Nabízí širokou škálu zvířat a interaktivních expozic, které nadchnou děti i dospělé. Je to skvělé místo pro vzdělávací a zábavný den. Pokud jedete do Vídně, budete potřebovat rakouskou dálniční známku na dálnicích A1, A2 nebo A4.

  1. Jezero Wolfgangsee

Jezero Wolfgangsee v oblasti Salzkammergut je skvělou destinací pro rodiny, které milují přírodu a vodní sporty. Kromě koupání a plavby lodí nabízí také pěší túry a cyklostezky s nádhernými výhledy. Na cestě do této oblasti budete potřebovat rakouskou dálniční známku, pokud využijete dálnici A1.

  1. Národní park Hohe Tauern

Národní park Hohe Tauern je největším národním parkem v Rakousku a nabízí nespočet možností pro outdoorové aktivity, jako jsou turistika, cyklistika a pozorování divoké přírody. Park je ideální pro rodiny, které chtějí strávit čas na čerstvém vzduchu. Pro cestu do národního parku Hohe Tauern budete potřebovat rakouskou dálniční známku na dálnici A10.

Ekologický přínos

Rakouská dálniční známka online může být zakoupena prostřednictvím portálu atvignette.at, což nejenže splňuje povinnost řidičů, ale také podporuje ekologické projekty. Část výnosů z prodeje těchto známek je věnována na výsadbu stromů, což přispívá k obnově lesů a ochraně klimatu. Projekt můžete sledovat na platformě Trillion Tree Campaign, která usiluje o celosvětovou výsadbu jednoho bilionu stromů do roku 2030. Tímto způsobem rodiny přispívají k zalesňování a ochraně životního prostředí pro budoucí generace.

Závěr

Rakousko je skvělou destinací pro rodinnou dovolenou, plnou zábavy a dobrodružství. Nezapomeňte si před cestou pořídit platnou rakouskou dálniční známku, aby byla vaše cesta pohodlná a bezproblémová. Ať už navštívíte zábavní parky, zoo, jezera nebo národní parky, Rakousko nabízí nespočet možností pro nezapomenutelné rodinné výlety.

Komentáře

Komentáře