Vše, co jste kdy chtěli vědět o vzduchotechnice

Pracovat v dobře odvětrávaném prostředí je důležité. Bydlet v takovém prostředí je pak nutností. Vzduchotechnická jednotka se používá všude tam, kde je třeba mít neustálý přísun kvalitního vzduchu. V létě navíc může posloužit jako klimatizace, v zimě naopak dopřeje příjemné teplo.

Tato zařízení již dávno nejsou jen samozřejmostí firemních prostor, ale často se s nimi setkáváme i v rodinných domcích či bytech. Dnes je kvalitní přísun vzduchu součástí nejen zdravého životního stylu, který prosazuje stále více lidí, ale také povinností pro každého dobrého zaměstnavatele.

Co je to vzduchotechnika

Jedná se o zařízení, které je určeno pro úpravu a rozvod vzduchu, a to po celé budově, případně po místnosti. Hlavním účelem vzduchotechniky je načerpat venkovní vzduch a přefiltrovat a upravit jej tak, aby byl za pomoci ventilátorů dopraven na požadované místo. Filtrováním se zbavíme nežádoucích škodlivin a prachu, který se vzduchem šíří a úpravou docílíme potřebné teploty i vlhkosti vzduchu. Výsledkem je tak čistý vzduch bez nepotřebných částic, navíc s námi zvolenou teplotou. Vzduchotechnické potrubí je vedeno ve stěnách, stropech, pod střechou, ale také může být umístěno vně objektu.

Z čeho se vzduchotechnika skládá

Základními částmi většiny vzduchotechnických zařízení jsou filtry, ventilátory, ohřívače, výměníky a samozřejmě vzduchotechnická potrubí. Podle typu a určení pak daná vzduchotechnika využívá jednotlivých částí tak, aby naplnila její podstatu. Základní jednotkou je větrací jednotka, která kromě filtrů obsahuje ventilátory přívodu a odvodu vzduchu, výměníky pro zpětné získávání tepla a ohřívač čerstvého vzduchu. Jednotka teplovzdušného vytápění je o zmíněné prvky navíc doplněna o směsovací komoru, která mísí čerství vzduch s cirkulovaným v nastaveném poměru. Další vzduchotechnikou je pak klimatizační jednotka. U ní jednotlivé části doplňují ohřívač a chladič přiváděného vzduchu, zvlhčovací systém a eliminátor kapek. Existuje však mnoho variant, které kombinují jednotlivé části. Každý zákazník si tak může navolit přesně to, co opravdu potřebuje.

Omezení při využívání vzduchotechniky

Každé zařízení, u kterého vyžadujeme stoprocentní kondici, vyžaduje určitou péči. Abychom zabránili znečišťování potrubí, a tím i prodloužili životnost filtrů, je důležité dbát na jeho údržbu. Již při instalování nové vzduchotechniky je dobré stanovit si provozní předpis, který by se měl dodržovat. V něm by mělo být napsáno, kromě postupu pro samotné používaní, kdy provádět revize, kontroly a údržby, a to včetně soupisů, čeho všeho je třeba dbát při jednotlivých úkonech. Preventivní kontroly by měli probíhat alespoň dvakrát do roka, a to vždy při přechodu na letní či zimní provoz. Tyto úkony by měli provádět kvalifikovaní odborníci, aby bylo zamezeno případným komplikacím. Při poruše může dojít nejen k trvalému poškození vzduchotechniky, ale hlavně k ohrožení zdraví.

Vzduchotechnika Brno

Každý zákazník má jiná přání. My se je snažíme plnit do posledního bodu. Společnost Giometal s.r.o. je výrobcem vzduchotechniky již od roku 2003. Za tu dobu jsme dopomohli pročistit vzduch v nespočtu kanceláří, spoluvytvořili spokojené pracoviště ve větších i menších výrobních halách, ale také výrazně zlepšili kvalitu bydlení v rodinných domech i bytech. Dodáváme čerství vzduch nejen pro Brno a okolí, ale také do celé České republiky. V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat, naši odborníci se vám budou rádi věnovat.

Komentáře

Komentáře