Výhody polohovatelných roštů a jak vybrat

Polohovatelný rošt je flexibilní, nabízí různé možnosti při výběru polohy při spánku. Poskytuje tak komfort, nicméně vhodný je zejména pro ty, které trápí bolesti zad či nohou a další zdravotní obtíže. Díky polohovatelnosti totiž najdete komfortní polohu, která zmírní vaše problémy a umožní ničím nerušený odpočinek.

Zdroj obrázku: SHOTPRIME STUDIO – stock.adobe.com

Základní rozdělení roštů

V nabídce najdeme různé typy roštů do postele, ale v rámci základního dělení lze mluvit o lamelových a laťkových verzích.

  1. Lamelové rošty zajišťují pružnost matrace. Rovnoměrně rozloží váhu spáče a zaručují vysokou prodyšnost.
  2. Laťkové modely nepruží, nedají se ani individuálně nastavit, jelikož se často jedná o kompaktní celek. Jsou dobrou volbou pro příznivce tužšího spaní, protože na laťkových verzích z masivního dřeva je spánek pocitově tvrdší.

​Co se týče další kategorizace, rošty mohou být pevné, výklopné či polohovací:

  1. Pevný typ najdeme u postele bez úložného prostoru.
  2. Výklopné rošty umožňují využít úložný prostor pod postelí, přičemž existují modely s vyklápěním zepředu nebo zboku.
  3. Polohovatelné modely se přizpůsobí podle vašich potřeb, přičemž je lze rozdělit na manuální a elektrické.

Jak zkombinovat matraci a rošt

Základní kategorizaci jsme si již představili. Máte svého favorita? Ať už jde o lamelový, nebo laťkový typ, nezapomeňte si zkontrolovat kompatibilitu s matrací. Váháte, jaký model bude ideální pod pěnovou matraci? Zvolte lamelový. Ten je správnou odpovědí také na otázku, jaký rošt pod latexovou matraci.

A co zvolit pod pružinovou verzi? Ten lamelový by zbytečně zvyšoval pružnost a mohl ji časem i zdeformovat, sáhněte proto po laťkovém typu.

To by bylo všechno ke základnímu dělení a kompatibilitě, pojďme se nyní podívat detailněji na polohovatelné modely a jejich výhody.

Polohovatelné rošty

Je dobře známé, že pro zdravý spánek je důležitá kvalitní matrace. Aby však mohla nabídnout to nejlepší, je důležité zvolit také vhodný rošt do postele. Jednou z možností je polohovatelný rošt, díky kterému si lůžko přizpůsobíte přesně podle svých představ. Umožňuje optimální zakřivení matrace pro ideální spánkovou polohu.

Kromě toho však umožňuje i zvednutí části matrace pro podporu hlavy. To je důležité pro ty, kteří mají problémy s dýcháním či krevní cirkulací. Zároveň jde o praktickou funkci, která vám umožní třeba komfortněji číst před spaním.

Zdroj obrázku: photology1971 – stock.adobe.com

Hlavní výhody

Výhody polohovatelných roštů jsou rozmanité. Jde o pohodlné řešení pro kohokoli. Jejich benefity však nejvíce ocení lidé se zdravotními problémy a sníženou pohyblivostí.

Jednou z největších výhod je zlepšení krevní cirkulace. Díky tomu, že lze polohu přizpůsobit, můžete usínat tak, aby pro srdce bylo co nejjednodušší prokrvit i těžko dostupné části těla. Kromě toho dochází také k mírnění bolestí svalů a kloubů.

Trápí vás reflux? Pak je klasická spánková poloha v podstatě nemožná. I s tímto problémem může pomoci polohovatelná postel.

Kromě toho obecně nabízí nezávislost. A to pro lidi, kterým se těžko vstává z postele kvůli chronickým zdravotním problémům. Ať už jde o věk, zranění či jiné faktory – polohovatelný rošt zlepšuje mobilitu. Může být navíc opatřen madly, které vstávání ještě více usnadní.

Výběr polohovatelné postele

Rošt je důležitým základem, no neobejde se bez kvalitní matrace. Pro zdravý spánek je klíčové zvolit správnou kombinaci.

TIP: Jakou matraci zvolit na polohovatelný rošt? Vhodná je pěnová i latexová matrace, protože jsou pružné a přizpůsobí se.

Při výběru je samozřejmě třeba vybrat vhodnou velikost postele – tu přizpůsobte svým potřebám a rozměrům místnosti. Kromě toho je třeba vědět, jak vybrat výšku matrace. Ta by měla být zhruba 20 centimetrů, ale myslete i na celkovou výšku postele – měla by umožňovat pohodlné vstávání a ulehání.

Pak se nabízí ještě pár jednoduchých tipů, jak vybrat rošt pod matrace. Rozhodující jsou vždy vaše potřeby a představy. Pro někoho je nezbytností motorový rošt, u kterého lze snadno změnit polohu. Praktickou volbou je pak rošt na dálkové ovládání, který nabízí skvělý komfort.

Zdroj obrázku: pridannikov – stock.adobe.com

Polohovatelné rošty přináší nový rozměr pohodlí, zároveň podporují zdraví při spánku. Jejich flexibilita umožňuje individuální nastavení postele dle individuálních potřeb. S tím se pojí komfort, a hlavně zdravotní benefity. K dispozici jsou různé varianty, a to pro jednolůžka i dvoulůžka. Snadno tak najdete optimální řešení, které vám pomůže zvýšit kvalitu spánku. Není tedy třeba složitě přemýšlet, jaký je nejlepší rošt do postele. Polohovatelná varianta nabízí řadu benefitů. Ovšem pokud vám nebude vyhovovat, lze ji snadno vyměnit.

Komentáře

Komentáře