Gabiony na zahradě? Proč by ne?!

Dnes existuje tolik možností, že člověk neví, čím si má vlastně zahradu zkrášlit. Hledáte něco, co jen tak někdo nemá? Chcete být originální? Pak na svém pozemku využijte gabiony. Najděte jim praktický účel, nebo je prostě pojměte jen jako dekoraci.

Gabiony se používají primárně pro zpevnění. Jde o drátěnou konstrukci naplněnou kameny. Po okrajích bývají vyskládané ty větší, vnitřek je vysypaný menšími. Kameny díky konstrukci pevně drží, kde mají, a podpírají tak hráz rybníka, mez apod. Mohou ale posloužit také jako plot.

Proč zvolit gabiony?

Především díky pevnosti a dlouhé životnosti. Kvalitní drátěné pletivo a kamenivo (obvykle čedič) jsou odolné mechanickému působení i povětrnostním vlivům. Kam je postavíte, tam budou stát dlouhé desítky let. Navíc jsou ekologické a postavíte je za jakéhokoliv počasí. Pro vaši zahradu jsou lepší než betonová konstrukce, jelikož jimi proteče voda, takže nemusíte řešit budování drenáže.

Kam je v zahradě integrovat?

Máte-li zahradu ve svahu, zpevní vám cestičku či záhon. Standardně se používají třeba podél silnic v podobě protihlukových stěn či u železničních přejezdů. U vás mohou posloužit jako plot či ohraničení zahrádky. Kamenivo působí přírodním dojmem a hodí se snad do každé zahrady.

Nechte gabiony rozkvést

Přestaly se vám studeně působící kameny líbit? Bez problému. Svůj gabionový plot můžete snadno proměnit na živý plot. Po pletivu se totiž mohou krásně plazit popínavé rostliny. Spokojíte se s obyčejným břečťanem, nebo si vyberete raději popínavou růži?

Není to příliš drahá záležitost

Sítě na gabionové ploty se vyrábí v různých velikostech a z různých materiálů. Například firma GABION sítě s.r.o. nabízí gabiony levně, a to ze svařovaných sítí s povrchovou úpravou galfan (Zn + Al). Na jejich webu také uvidíte, jak vypadají gabionové zdi, stěny a další realizace nejen v soukromých zahradách.

Komentáře

Komentáře