Jak probíhá změna dodavatele energií?

Móda změny dodavatele energií započala již před mnoha lety. Stále je ale dost Čechů, kteří se zatím neodvážili. Mají strach, že se upíšou k něčemu, co pro ně nakonec nebude vůbec výhodné, nebo se bojí samotného procesu přechodu k novému dodavateli. Pojďme si ukázat, jak zbytečná je tato starost.

Levná elektřina a plyn jsou na dosah každému. Dřív byl pouze jeden dodavatel a lidé si nemohli vybírat. Dnes je situace jiná, tak proč jí nevyužít?

Nejdříve si musíte vybrat

Dodavatelů je mnoho a výběr mezi nimi se může zdát těžký. Nedělejte z toho ovšem kovbojku. Na internetu existuje řada portálů, které vám pomohou srovnat ceny různých dodavatelů. Zadáte svou spotřebu a zjistíte, kde vám nabídnou opravdu levný plyn a elektřinu.

Samozřejmě byste se neměli rozhodovat jen podle ceny. Vyhledejte si recenze zákazníků a zkušenosti ostatních lidí s daným dodavatelem, ať se neupíšete k něčemu, z čeho budete později nešťastní.

Spolu se smlouvou podepíšete plnou moc

Až si vyberete, kontaktujete daného dodavatele a on vám připraví smlouvu. Budete-li s ní spokojení, podepíšete ji. Většinou se podepisuje spolu s plnou mocí. Tím, že dáte novému dodavateli plnou moc, mu umožníte vyřídit všechny formality za vás. Zapomeňte tedy na složité vyplňování formulářů a rušení staré smlouvy. Tohle všechno padne na bedra nového dodavatele. Současný dodavatel se vás možná bude snažit udržet, zavolá vám a bude se vás pokoušet přesvědčit. Málokdy ale nabídne tak výhodný tarif jako ten, k němuž hodláte přejít.

Rozvody elektřiny ani plynu se nemění

Doma se pro vás nic nemění. Nikdo vám nepřijde instalovat nové plynové potrubí ani elektrorozvody. Jen je dobré v den, ke kterému přecházíte k novému dodavateli, nahlásit tomu starému aktuální stav elektroměru. Díky tomu vám bude moct vystavit poslední fakturu na správnou částku, nebude muset pouze odhadovat.

Jak vidíte, změna dodavatele energií není vůbec složitý proces. Chcete-li se dozvědět podrobnější informace, přečtěte si je například na https://www.epet.cz/.

Komentáře

Komentáře