Jaké kabely jsou v moderní domácnosti nezbytné?

V dnešní době si nedokážeme představit život bez celé řady přístrojů, které nám usnadňují život a poskytují zábavu.

Místo živých pomocníků máme spotřebiče

V domácnosti nám dnes běžně pomáhá myčka nádobí, pračka, kuchyňský robot, mixér, vysavač a řada dalších přístrojů. Návštěvy se namísto klepadla ohlašují zvonkem. A na řemeslné práce máme vrtačky nebo třeba elektrické a motorové pily. Technologický pokrok nám dal do rukou silné zbraně v boji s každodenní rutinou a náročnými pracovními úkoly. A pokud je používáme chytře, ušetří nám značné množství času.

Bavíme se aktivně i pasivně

Nemít televizní přijímač nebo počítač s připojením k internetu je dnes naprostá rarita. Většina z nás vlastní i kvalitní audio soupravu a ani domácí kino není žádnou výjimkou. Vždyť po perném dnu často nemáme náladu ani energii na aktivní zábavu a rádi se usadíme před obrazovkou nebo relaxujeme s příjemnou hudbou.

Bez kabelů by moderní domácnost nefungovala

Většina přístrojů, bez kterých si dnes většina z nás nedokáže život představit, by nám bez kabelů nebyla k ničemu. A abychom to neměli jednoduché, je kabelů celá řada.

Které kabely využíváme v domácnosti?

  • Prodlužovací kabely řeší situaci, kdy přívodní šňůra nedosáhne do zásuvky.
  • Koaxiální kabely slouží k přenosu signálu. Dostupné jsou v různých průměrech a s několika typy konektorů. Pro použití v exteriéru je vhodný UV stabilní kabel. S rostoucí délkou kabelu se zhoršuje kvalita přenosu.
  • Datové kabely zajišťují přenos dat. Nejpoužívanějším typem je UTP, další běžné datové kabely se označují STP a FTP.
  • Zvonkové kabely jsou určeny k instalaci rozvodů domovních zvonků.
  • Kabel cyky je kulatý silový kabel, který se používá v rozvodech domovní elektroinstalace. Je ho možné vést ve zdi, v lištách, trubkách a dokonce i v zemi.

Komentáře

Komentáře