Kuchyňské linky: Na co si dát pozor při jejich výběru?

Kuchyň je jednou z nejčastěji využívaných místností prakticky v každé domácnosti. Potřebuje-li vaše kuchyně rekonstrukci, případně se teprve pouštíte do jejího zařizování, neboť jste se právě přestěhovali, přijde na řadu také výběr a instalace kuchyňské linky. Na co je třeba si dát pozor při jejím výběru?

Provedení z hlediska tvaru a velikosti

První věcí, kterou je nutné si uvědomit, je to, zda vámi vybraná linka, již jste si našli v obchodě, splňuje parametry z hlediska tvarů a velikosti. Častou chybou v mnoha domácnostech bývá to, že si jejich majitelé pořizují kuchyňské linky příliš velkých rozměrů. Linka má být sice dominantním kusem nábytku v místnosti, ale stále zde musí zůstat dostatek prostoru pro volný pohyb po kuchyni, dále pak skříň a kuchyňský stůl se židlemi, vyžaduje-li to celkové ladění bytu.

V menších místnostech je praktické zvolit spíše podélné či rohové kuchyňské linky, jež nezabírají tolik místa. U větších místností je pak možné se pustit do odvážnějšího řešení. Velmi pěkně a zároveň prakticky působí kupříkladu kuchyňské linky ve tvaru písmene U, které poskytují dostatek prostoru pro přípravu jídel a všechny zóny, včetně varné.

Barevné provedení linky

Protože jsou kuchyňské linky poměrně robustním a převažujícím nábytkem každé kuchyně, je potřeba hledět na to, aby byly nejen praktické, ale zároveň i elegantní. Nejlepším řešením jsou linky ve světlých barvách, hlavně tedy bílé či například světle šedivé. Výrazné barvy se k tomuto druhu nábytku příliš nehodí, působí pak zbytečně rušivým a ostrým dojmem, což nemusí být příjemné, pokud zde trávíte více času. S linkou je pak dobré barevně sladit i zbylý nábytek do kuchyně, dále rovněž podlahu a stěny.

Není na škodu se spojit s odborníky. Bytoví architekti dokážou pomoci s návrhem kuchyňské linky, respektive jejím výběrem v obchodě.

Komentáře

Komentáře