Rosení plastových oken: Proč k tomuto jevu dochází a dá se mu předejít?

V případě, že jste si před nějakou dobou do svého bytu či domu pořídili nová plastová okna, rozhodně chcete, aby byla plně funkční a vydržela po mnoho následujících let. Jenže často se stává, že prakticky ihned po montáži dochází k jejich rosení. Dá se tomu zabránit, případně jak nešvaru předejít?

Způsoby rosení skel a řešení

Zdaleka nejčastějším důvodem, proč k rosení plastových oken dochází, je významný rozdíl ve vlhkosti uvnitř a vně objektu. Pakliže je venkovní vlhkost vzduchu velmi vysoká a intenzivnější nežli ve vaší domácnosti, skla oken se začnou rosit. Proti tomuto jevu se dnes dají pořídit různé ochranné přípravky, které stačí nanést na okna zvenčí.

Větší problém nastává, pokud se okna orosují v meziprostoru skel. Moderní plastová okna jsou tvořena z dvou až tří izolačních skel, mezi nimiž je volný prostor. Jakmile zde uvidíte, že uvnitř vzniká kondenzace, znamená to problém s netěsností oken. V tom případě je dobré plastová okna reklamovat a požadovat po prodejci nápravu. Jsou-li okna v záruční lhůtě, nebudete muset platit nezbytné náklady.

Někdy dochází k rosení plastových oken i z vnitřní strany. To se děje hlavně během zimních měsíců, protože se okna zvenčí prudce ochlazují. Je pak vhodné regulovat vlhkost v domě tak, aby nedocházelo ke kondenzaci. Důležité je rovněž pravidelné větrání.

V případě, že s rosením nebudete dlouhodobě nic dělat, může postupně dojít ke vzniku plísní na oknech, ale i v celém domě, což sníží životnost a samozřejmě i komfort bydlení.

Obraťte se na odborníky

Rosení plastových oken nemusí být fatálním problémem. Je ale třeba jej řešit co nejrychleji. Vždy je dobré se poradit s odborníky na plastová okna, kteří zjistí, v čem je potíž, a přijdou s vhodným řešením k nápravě. U kvalitních plastových oken, která mají v pořádku těsnění, si ale s přílišným rosením nemusíte lámat hlavu.

Komentáře

Komentáře