Sádrokarton nachází v interiéru široké uplatnění

V okamžiku, kdy interiér přestane naplňovat představy o moderním bydlení, začne člověk přemýšlet nad jeho rekonstrukcí. Staré zástavby mají povětšinou vysoké stropy, přičemž z estetického i ekonomického hlediska se doporučuje jejich snížení, a to právě za pomoci sádrokartonu. Stejně tak je možné z tohoto stavebního materiálu vykouzlit třeba i vestavěné skříně, náhrady za obývací stěny, příčky, protihlukové předstěny a podobně.

Sádrokarton a jeho výhody a nevýhody

Sádrokartonové desky představují suchý způsob stavebních úprav. Vyznačují se nízkou hmotností, snadnou opracovatelností, dobrými tepelně-izolačními vlastnostmi a minimálním množstvím odpadu. Sádrokartonové desky se dají nařezat na požadovaný tvar, zároveň se jedná o cenově přijatelný stavební materiál, se kterým je práce opravdu rychlá. Problémy nenastávají ani s průchody pro rozvody, drážkami, elektřinou a vodou. V podstatě je to skládačka, která nepotřebuje žádné mokré procesy, takže není nutné čekat, až něco vyschne. Rekonstrukce je tedy dokončena klidně i během několika dnů.

V podstatě každý materiál má jak výhody, tak nevýhody. Jinak to není ani v případě sádrokartonu. Sádrokartonová stěna nevydrží nápor těžkých věcí, proto je důležité dodržet pouze místa nosné konstrukce. V případě, že mají být na sádrokarton namontovány těžké police, je nezbytné je umístit na nosné rámy a použít také odolnější sádrokartonové desky. Všechno je potřeba promyslet a naplánovat před samotnou realizací projektu. Stejně tak se plánuje v předstihu poloha zásuvek a vypínačů.

K čemu se sádrokarton využívá?

Využití je poměrně široké. Sádrokartonové desky se používají jako příčka k rozdělení místnosti na několik částí. Slouží i jako dobrá tepelná izolace (tedy respektive materiál, který je umístěn mezi nimi), takže snižují náklady na vytápění, a tím šetří energii. Mají také pěkný povrch, tudíž zakryjí nevzhledné betonové stěny a stropy. Uplatnění nachází i v případě podkrovních částí nemovitosti.

Se sádrokartonem si poradí každý šikovný kutil, a tak je možné, že zvládnete sádrokarton svépomocí. Stačí si jen nastudovat postup.

Praktické tipy o bydlení a rekonstrukcích najdete na webu bydlenivevate.cz.

Komentáře

Komentáře