Sušička a pračka nemusí být nákladné: 10 rad, jak s nimi ušetřit

Málokdo rád pere, nicméně je to nezbytná domácí práce. Na popularitě jí rozhodně nepřidává, že pračky a sušičky patří k nejnákladnějším spotřebičům – na pořízení i provoz. Většina rodin přitom pere několik praček týdně, takže na praní vynaloží nemálo peněz. Jak na tom ušetřit?

Ať už teprve přemýšlíte, jestli by vám sušička na prádlo ušetřila čas, nebo máte doma jak pračku, tak sušičku, jistě se vám budou hodit následující tipy, jakým způsobem ušetřit za energie a snížit opotřebení oblečení. Některé vás nebudou vůbec nic stát.

1. Perte ve studené vodě

Teplá voda místo horké sníží spotřebu energie na polovinu a při použití studené vody ušetříte ještě více. Nutno podotknout, že na studené praní je třeba používat speciální prací prostředky, ne každý totiž zvládne odstranit špínu bez tepla. A ne každá pračka umožňuje praní ve studené vodě nastavit.

2. Zcela pračku naplňte

Většina praček, kromě těch nejmodernějších s pokročilými technologiemi, používá stejné množství energie, ať už jsou plné či naplněné jen zpola. Proto perte vždy tehdy, až budete mít dostatek prádla na naplnění celého bubnu.

3. Sušičku nepřeplňujte

Jiná je situace u sušičky. Když ji příliš naplníte, bude sušení trvat déle, takže se spotřebuje více energie.

4. Používejte koule do sušičky

Vlněné či gumové kuličky pomáhají při sušení oddělit prádlo, a usnadňují tak přístup vzduchu. Navíc snižují statickou elektřinu. Vlněné kuličky dále absorbují vlhkost, takže zkracují dobu sušení.

5. Vyčistěte filtr

Jednou měsíčně byste měli čistit filtr sušičky, abyste odstranili nános, který zhoršuje cirkulaci vzduchu. Správná frekvence pochopitelně záleží na tom, jak často spotřebič používáte.

6. Ručníky sušte odděleně od lehčího oblečení

U jednotlivce to asi možné nebude, jelikož nemá tolik prádla, ale u rodin ano. Dělte při sušení (či už při praní) prádlo také dle materiálu. Oddělujte ručníky a těžší bavlnu od lehkých svetříků. Lehké svetříky se totiž usuší podstatně rychleji.

7. Pořiďte si úsporný spotřebič

Investujte do pračky a sušičky s certifikátem ENERGY STAR. Pračky s tímto certifikátem spotřebují o 25 % méně energie než běžné modely a sušičky o 20 % méně energie. Sledujte také zařazení do energetických tříd, neberte nic pod A+.

8. Zvažte sušičku s tepelným čerpadlem

Existuje několik typů těchto spotřebičů, například kondenzační sušička nebo sušička s tepelným čerpadlem. A právě ta je považována za úspornou. Pořizovací cena je sice vyšší, ale při provozu se vám peníze brzy vrátí.

9. Sušte na nižší teplotu

Sušení s nižší teplotou sice trvá déle, nicméně spotřebujete méně energie a nestane se, že byste prádlo přesušili.

10. Kupujte spotřebiče od ověřených značek

Nehleďte při koupi pouze na cenu, chtějte kvalitu. Například na sušičky Electrolux je poskytována 10letá záruka, pokud je do 3 měsíců od koupě zaregistrujete. Spotřebič vám vydrží delší dobu než u konkurence, kde je riziko, že se po skončení dvouleté záruky rozbije.

Jak vidíte, provoz pračky a sušičky nemusí být drahý. Navíc vám tyto dva spotřebiče ušetří něco daleko cennějšího než peníze – čas, který pak můžete věnovat rodině.

 

Tip: Přečtěte si pár tipů, jak efektivně zbavit prádlo virů a bakterií.

Komentáře

Komentáře