Jak prospět svému zdraví a ušetřit na zdravotním pojištění

Začali jste chodit do fitka, abyste zhubli? Nebo jste si už po několikáté dali novoroční předsevzetí? Pokud budete žít zdravým životním stylem, můžete mimo jiné ušetřit i spoustu peněz na životním pojištění.

Životní pojištění byste si měli sjednat zejména proto, abyste se v případě nečekaných situací v životě neocitli bez financí.  Pokud nemoc, nehoda nebo něco dalšího sníží váš příjem, životní pojištění vám pomůže dané období překonat.

Jak prospět svému zdraví a ušetřit na zdravotním pojištění
Jak prospět svému zdraví a ušetřit na zdravotním pojištění

Jaké jsou náklady za životní pojištění?

Náklady na životní pojištění se obvykle pohybují v řádech stokorun nebo nižších řádů tisícikorun měsíčně. Úplně základní přehled si můžete udělat v on-line srovnávači životního pojištění, nicméně nezapomeňte na to, že skutečnou cenu životního pojištění a skutečný přehled vám dá teprve zkušený finanční poradce a až poté, co s vámi projde vaši konkrétní situaci.

Co všechno náklady na vaše životní pojištění ovlivní? Třeba kolik máte dětí a jestli jim chcete zajistit ochranu a dostatek financí do konce studia. Jedním z faktorů ale bude i váš zdravotní stav.

Zdravotní stav při životním pojištění

Při uzavírání životního pojištění pojišťovny obvykle zkoumají váš zdravotní stav, který má vliv na celkovou cenu životního pojištění. Ačkoli existuje i do jisté míry omezené životní pojištění bez zkoumání zdravotního stavu, to vás nebude chránit před nemocemi, ale obvykle poskytne jen základní ochranu proti úrazům a poškození těla.

 

Pokud tedy usilujete o standardní životní pojištění, se zdravotní prohlídkou a formulářem ohledně zdravotního stavu určitě počítejte.

 

Cenu životního pojištění ovlivňují i tyto faktory:

  • Zda-li kouříte nebo ne;
  • BMI Index, pomocí kterého se určuje, zda máte podváhu či nadváhu;
  • jestli sportujete, či jen sedíte doma.

Pojištění bez zkoumání zdravotního stavu může mít své výhody

Standardní pojištění bývá často více nákladné, proto pojištění bez zkoumání zdravotního stavu slouží často klientům, kteří na to standardní nemají dostatek financí. Pokud trpíte vážným onemocněním, může se stát, že vás pojišťovny nepřijmou do standardního životního pojištění.
Mějte prosím na paměti, že pokud poškození vašeho těla bylo vyvinuto onemocněním, které vzniklo ještě před uzavřením smlouvy, nebude pojišťovnou vyplaceno.

Více zdraví, nižší cena životního pojištění

Když budete například běhat 51 minut týdně, snížíte riziko předčasné smrti o 35 % (Journal of the American College of Cardiology). Nebo když přestanete do 30 let kouřit, či s tím vůbec nezačnete, budete žít o 10 let déle (WHO). Také je prokázáno, že zdravá výživa snižuje riziko předčasného úmrtí o 56 % (The American Journal of Clinical Nutrition) a že preventivní prohlídkou snížíte riziko předčasné smrti až o 25% (Preventive Medicine).

 

Vzhledem k tomu, že pojišťovny vás chrání právě před smrtí nebo nemocí, je pro ně to, že se o své zdraví staráte, důležité.

Cena pojištění klesá o desítky procent

O kolik ve skutečnosti můžete za pojištění ušetřit? Podle vyjádření pojišťovny Uniqa poskytnou například slevu z ceny pojištění ve výši 20 % za zdravý životní styl. K tomu je potřeba dosáhnout BMI v rozmezí 18 až 28 (včetně), nekouřit a neléčit se s krevním tlakem. Obdobné podmínky nastavují i další pojišťovny.

Co s životním pojištěním, pokud zdravě zrovna nežijete

Pokud jste občan s běžnými příjmy, nemít žádné životní pojištění je pro vás to nejhorší možností. I v případě, že nežijete zdravým životním stylem, si nechte poradit od zkušeného poradce v oblasti životního pojištění. Vzhledem k tomu, že každá pojišťovna přistupuje ke zkoumání vašeho stavu individuálně, najde pro vás takové řešení, které bude nejlépe odpovídat všemu zdraví.

 

 

 

 

Komentáře

Komentáře