Jak ušetřit na svícení? Úsporná svítidla jsou teprve začátek

Svítit se musí, bez světla se doma, v práci ani ve škole neobejdeme. Tušili jste však, že osvětlení tvoří až 40 % výdajů za elektřinu? Vzhledem k dnešním cenám energií by tedy stálo za to popřemýšlet, jak na této položce trochu ušetřit.

Zřejmě znáte tu typickou radu – vyměnit staré světelné zdroje za modernější, úspornější LED svítidla. Tu už tedy necháme stranou a podíváme se na několik dalších tipů, jak byste mohli u vás doma či ve firmě ušetřit za svícení.

Venku využívejte světla na solární energii

Obnovitelné zdroje energií jsou novým hitem a využít je můžete samozřejmě i u vás doma. Jednou z možností je fotovoltaika, avšak začít se dá i jednodušeji. Pokud máte svítidla někde na zahradě, před garáží či kdekoliv jinde venku, nahraďte je za solární varianty. Zahradní solární svítidla budou fungovat ve všech částech naší republiky, není nutné řešit, na jakou světovou stranu jsou natočená jako u solárních panelů, protože na svícení potřebují opravdu málo energie.

Do společných prostor nainstalujte pohybová čidla

V bytových domech či na chodbách firem je možné snížit spotřebu energie instalací pohybových čidel. Je skutečně zbytečné, aby se svítilo v prostorách, kde nikdo není. Nezapomínejte nastavit odpovídající časový interval pro zhasnutí světla. Proč svítit v místech, ze kterých už daný člověk, jenž pouze procházel, odešel?

Vymalujte si místnosti na bílo

Tento tip se zdá možná trochu nelogický, ale světlé barvy odráží více světla, takže pak nebudete muset tolik svítit. Bílá barva se hodí naprosto kamkoliv, opticky váš prostor zvětší a zesvětlí a můžete s ní kombinovat všechny možné vzory a barvy.

Vyměňte lustry a lampičky

Máte doma ještě lustr se šesti žárovkami a starou lampičku po babičce? Popřemýšlejte, zda i zde nebude lepší zvolit vhodnější svítidla a ušetřit tak více energie. Výměna lustru není nikterak složitá. Zvládnete to i sami. Nezapomeňte na vhodné nářadí. Pomocí elektrikářské zkoušečky ověříte, zda do kabelů nejde proud. Ideální je zhasnout vypínače a odpojit jistič světelného okruhu.

Žárovky sem tam udržujte

Prach usazený přímo na žárovkách totiž může pohlcovat až 20 % světla, nezapomínejte se ho tedy pravidelně zbavovat.

 

Komentáře

Komentáře