Vyplatí se stavba domu svépomocí?

Rozhodujete se pro nové bydlení v této době? Ať už sháníte byt nebo dům, nebude nyní rozhodování jednoduché. Rostou nejen ceny nemovitostí, ale i ceny stavebních materiálů. Hodně lidí však spoléhá na to, že pořídit si svůj vlastní domov stavbou svépomocí, bude cenově přijatelnější. Jedná se o dobré rozhodnutí?

Důležité je plánování

Stavba domu svépomocí není nic snadného. Mnoho kroků stavby si budete muset zařídit a ohlídat sami. Na tom, kolik ušetříte, závisí i vaše schopnost vyhledat si cenově přijatelný stavební materiál a tak se nebojte oslovit různé  stavebniny a nechte si vypracovat různé cenové nabídky.

Vyberte vhodné materiály

Jednou z nejvyšších položek vašeho rozpočtu bude zřejmě druh materiálu pro stavbu obvodových zdí a příček vašeho domu, ať už si vyberete pálené cihly, pórobetony, betonové zdivo či vápenopískové cihly. Výběr závisí na vašich preferencích, někdo bude preferovat cenu, jiný funkční vlastnosti, další dá přednost snadnému opracování.

Další nemalá položka, která se objeví na vašem rozpočtu, je cena za střešní krytinu a její doplňky. Většinou doplňky cenu položky za střešní krytinu hodně navýší. Střešní krytinu vybírejte podle sklonu střechy a dle nosnosti volte lehké nebo těžké střešní materiály. Na trhu je celá řada různých střešních krytin, avšak pokud hrajete ve svém rozpočtu o cenu a chcete si krytinu položit svépomocí, volte spíše lehké střešní krytiny, jako jsou asfaltové šindele či plechové střešní krytiny. Nedejte na pověry, že plechové střechy jsou dnes jen střešní trapéz a vaše střecha nebude moderní. Dnes již existuje široká nabídka barev, povrchových úprav a tvarů, které jsou nejenže vzhledné, ale i praktické.

Vyplatí se stavět svépomocí?

Pokud jste manuálně zruční a máte i šikovné přátele, zcela jistě ušetříte výdaje za řemeslníky. Navíc vás může hřát dobrý pocit, že se něco nového přiučíte a energii a radost, kterou do stavby vložíte, bude součástí vašeho domova po mnoho let.

Mějte však na paměti, že taková stavba svépomocí vyžaduje spoustu času a vyřizování a tak se stavba může táhnout nejen měsíce, ale i roky. Jako jednotlivec také nevyjednáte u dodavatelů stavebního materiálu takové slevy, jako stavební firma, která nakupuje stavební materiál často a ve velkém. Počítejte také s různými skrytými a nepřímými náklady. Víte jak pořešíte například odvoz suti a kolik to stojí? Budete potřebovat pronájem lešení, bagru či si zapůjčit další nástroje a nářadí? To vše je potřeba do celkové sumy pro stavbu domu svépomocí promítnout.

Dobře si proto rozmyslete, jaké máte časové a finanční možnosti, protože stavba domu svépomocí není opravdu pro každého. Pokud není váš rozpočet striktně omezený, zvolte raději stavební firmu, která se vám postará o postavení vašeho domu od A do Z.

Komentáře

Komentáře